To B3 or not to B3? (niacine)

Toen ik alle B-vitamines op een rijtje zette, sprongen er een paar uit die helemaal niet zo veilig bleken: aan het innemen van B3, B6 en B11 zijn risico's verbonden, die je niet van een vitamine zou verwachten. En ook met B12 leek iets vreemds aan de hand. In dit derde deel over B-vitamines neem ik vitamine B3 onder de loep, ofwel niacine. Toegevoegd aan energiedrankjes deed vitamine B3 verschillende mensen in het ziekenhuis belanden. Hoe kan dat?

Eigenlijk is het niet helemaal terecht om vitamine B3, ofwel niacine (of nicotinezuur), een vitamine te noemen. Ook deze stof kunnen we namelijk zelf aanmaken. Zolang we maar voldoende eiwitten binnenkrijgen is dat geen probleem. We krijgen dan ook voldoende tryptofaan binnen, een essentieel aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van niacine. In kleine, natuurlijke hoeveelheden zit niacine ook kant en klaar in noten, vruchten, granen, zaden en groenten, omdat planten het ook aanmaken.

Lees meer

2025/10/14 15:07

The Key or not the Key?

That's the question!

Stel, het is laat op de avond en je komt eindelijk aan bij je hotel. De nachtwaker vertelt je het kamernummer en zoekt je sleutel. Maar helaas, hij vindt alleen een hele bos. Aan die bos zitten alle sleutels, van alle 35 kamers, ongenummerd! Hoe lang zou het duren voordat je die kamer binnen bent?

Je snapt wel dat je die deur niet zo vlot open hebt als er zoveel onjuiste sleutels aan die bos zitten. In je lijf gaat het soms ook op die manier een beetje mis. Dan zijn er meerdere stofjes aanwezig die in een sleutelgat passen, maar waarvan er maar één de juiste is. Alleen die kan de deur openmaken. De rest zit alleen maar in de weg en houdt de boel op. Met een mooie term wordt dit competitive inhibition genoemd. In het Nederlands competitieve remming.

Lees meer

2025/10/12 16:30

Normaal maken wat niet normaal is

Iedereen weet dat het belangrijk is om genoeg groente en fruit te eten. Dat wordt heel normaal gevonden. Wat veel mensen niet weten, is dat ons lijf uit deze plantaardige voeding zelf allerlei belangrijke stoffen kan maken – precies in de hoeveelheden die we nodig hebben, op een veilige en natuurlijke manier. Dat geldt ook voor vitamine A.

Ons lichaam kan dat zelf aanmaken in de vorm van retinal, en dat doet het op een slimme en goed gecontroleerde manier. De grondstof hiervoor is bètacaroteen – een natuurlijke kleurstof die voorkomt in bijna alle groenten en fruit. Het bètacaroteen wordt omgezet in retinal, een vorm van vitamine A die belangrijk is voor onder andere je zicht (het netvlies, of “retina”). Die retinal kan daarna nog worden omgezet in retinol (de transportvorm) of in retinezuur, dat invloed heeft op hoe onze genen actief zijn (genexpressie).

Lees meer

2025/10/08 16:03

Ai, ai! Kunstmatig bewijs?

Het terugkerende thema in mijn vorige blogs was telkens weer het verstorende effect van de valse vitamines A en D op onze genetica. En als er in onderzoek afwijkende genen waren gevonden voor een bepaalde aandoening, dan bleken die opvallend vaak te behoren tot die twee metabolismen, van A en van D. Maar hoe kan dat eigenlijk? Hoe kan het dat afwijkende coderingen worden gevonden voor die genen? Zou het kunnen dat zo'n genetische afwijking op zichzelf al het gevolg is van die langzame vergiftiging met deze valse vitamines? Hoe ontstaat zo'n afwijking, zo'n SNP, eigenlijk?

Die basale vraag leek me heel geschikt voor de steeds populairder wordende AI's, de Artificial Intelligence chatbots. Nee, niet Tjet, ik besloot het te vragen aan DeepSeek, waarmee de wereld begin dit jaar werd verrast. DeepSeek is bijzonder omdat die de logische redenering weergeeft bij het antwoord. En als er een fout zit in die redenering, dan mag je hem corrigeren.

DeepSeek vertelt mij enthousiast wat dat eigenlijk is, zo'n Single Nucleotide Polymorphism (SNP):

Lees meer

2025/09/14 11:54

To B or not to B? (foliumzuur)

In het eerste deel over de B-vitamines zette ik ze allemaal voor je op een rijtje, van B1 tot en met B12. Tot mijn verrassing ontdekte ik dat ook sommige van die B-vitamines gevaarlijk kunnen zijn! Steeds meer mensen melden zich bij de dokter na het nemen van supplementen met vitamine B6. En het lukte een zwangere vrouw zelfs om zelfmoord te plegen met de foliumzuur (B11) die zij had gekregen om haar ongeboren baby te beschermen.

Wanneer iemand met 30 tot 40 pillen, die vanwege zwangerschap worden voorgeschreven, zichzelf om het leven kan brengen dan is dat middel geen onschuldige vitamine. Wat is het dan eigenlijk wel? En hoe zijn we erbij gekomen dat dit middel nodig is om een gezonde baby op de wereld te kunnen zetten?

Lees meer

2025/09/04 16:25

Was het genetisch? Of gewoon gif?

Halverwege de vorige eeuw werd besloten dat iedereen aan de vitamine D moest. Het kon grootschalig worden geproduceerd en zou voortaan worden toegevoegd aan kunstboters, zuigelingenmelk en in sommige landen zelfs aan allerlei andere zuivelproducten. Dat leek allemaal goed te gaan tot in de jaren '50 de UK de “verrijking” nog wat verder opvoerde. Kinderen werden ernstig ziek en sommigen overleden. De honderden gevallen van vergiftiging met dodelijke slachtoffertjes waren aanleiding voor veel Europese landen om het toevoegen van vitamine D aan banden te leggen. In de UK werd de verrijking weer teruggeschroefd, naar ongeveer een tiende, om de vergiftiging te stoppen. 1)

Maar hoe kan zoiets heilzaams als een vitamine nou voor zo ernstige vergiftiging zorgen dat kinderen overlijden? Als je de pagina over vitamine D op deze website hebt gelezen dan zul je begrijpen dat dat niet meer dan logisch is. Dan is het met het opvoeren van de dosis een kwestie van tijd voordat de eerste slachtoffertjes vallen. Niet voor niets is colecalciferol ook rattengif. Maar wetenschappers in de UK hadden dat inzicht destijds niet. Zij bleven ervan overtuigd dat die toevoeging van colecalciferol niet, of althans niet de enige oorzaak kon zijn van de dodelijke vergiftigingen.

Lees meer

2025/07/22 22:45

To B or not to B?

That's the question… “En hoe zit het dan met al die andere vitamines?”, is de vraag die ik vaak hoor. Nou, alle echte vitamines die je nodig hebt, die zitten allemaal in het natuurlijke voedsel dat je eet. Die levert de natuur er gewoon bij, zonder allerlei nummertjes of bijsluiters. Niks om je druk om te maken. Waarom zou je?

Maar toen ik laatst een drogisterij binnenliep kreeg ik een vermoeden waar die vragen vandaan kwamen. Want, wauw, wat een enorm aanbod aan pillen staat daar! Hebben we die potjes echt allemaal nodig? Mensen lijken het te denken! Het valt me ook op dat er steeds vaker van die synthetische stofjes aan onze frisdranken worden toegevoegd. Marketeers en influencers weten dat mensen de term vitamine nog altijd associëren met veilig en vitaal. En dat verkoopt. Gaat dat allemaal wel goed? Of worden er vergissingen begaan?

Lees meer

2025/07/12 15:42

Macula D-generatie

Levertraan is gevaarlijk. Deze olie uit visselevers is “rijk aan vitamine A en vitamine D” en wordt vaak om die reden nog steeds geadviseerd. Maar al begin vorige eeuw was bekend dat het precies daarom zo gevaarlijk is. Jazeker, al in de jaren '20 was bekend dat de stof die we nu nog steeds vitamine A noemen en ook de stof die we vitamine D3 noemen allebei hartstikke giftig kunnen zijn. In hun paper uit 1945 sommen Thomas Moore en Yinglai Wang een stuk of 30 experimenten op uit de jaren '20 en '30 waarmee die giftigheid werd vastgesteld:

Lees meer

2025/06/20 15:43

Stijgende Trend van Vitamineschade

Gisteren konden we het lezen in alle kranten: teveel vitamine is vaak schadelijk! Hoera! De alarmbel wordt geluid! Schrijft het AD serieus over A en D? Wel een beetje, maar “vitamine B6 vormt momenteel het grootste probleem” volgens de krant, die er onderzoek naar deed. Kennelijk melden zich veel patiënten bij hun huisarts, met neurologische klachten als gevolg van een te hoge inname van vitamine B6.

Lees meer

2025/06/01 17:55

Vitamine A tegen mazelen?

De kinderziekte mazelen is in het nieuws. Volgens de NOS zijn er recent kinderen aan overleden en “antivaxer Kennedy” durft zomaar te beweren dat vitamine A helpt tegen de mazelen. 2)3) Is het wel een goed idee om vitamine A-pillen, die immers tot vergiftiging kunnen leiden, aan kinderen te geven? In het nieuws lezen we inderdaad dat er recent kinderen in het ziekenhuis zijn opgenomen met een vitamine A-vergiftiging. 4)5)6) Heeft Robert Kennedy deze remedie zelf bedacht? Waar komt dit hele idee eigenlijk vandaan? Ik zocht het voor je uit. Maar omdat het best een verhaal is geworden geef ik je vooraf de TL;DR:

20250421-174405.jpeg

Lees meer

2025/04/21 17:45

Ziekte = Genezing!

Gelukkig wordt steeds meer erkend dat symptomen van ziekte in werkelijkheid tekenen van genezing kunnen zijn. Op het moment dat we ons ziek gaan voelen is het herstel meestal al begonnen! In de Germaanse geneeskunde van Dr. Hamer wordt dat proces nauwkeurig beschreven. Lange tijd zijn de ontdekkingen en wetenschappelijke bewijzen weggehouden van het publiek en werd Dr. Hamer het leven moeilijk gemaakt. Maar de juistheid van zijn zienswijze valt niet te ontkennen.

Lees meer

2025/04/09 17:59

Hanlon's razor

Soms zijn toestanden in de wereld zo verwoestend en berokkenen zoveel schade dat je moeilijk kunt geloven dat er geen kwaadaardigheid achter schuilt. Maar als blijkt dat vrijwel iedereen om je heen die schade niet eens kan zien, wees dan niet te snel met oordelen.

Lees meer

2025/04/02 15:34

Gezondheidscongres 2025

Volgende week is het zover, het Gezondheidscongres van 2025 zal plaatsvinden! Op initiatief van Berber Pieksma en Elske van Gelderen presenteren prominente deelnemers van specialisten, wetenschappers en maatschappelijk hervormers een indrukwekkend programma van lezingen en paneldiscussies. In de avond zal het programma worden afgesloten door Pierre Capel, emeritus hoogleraar experimentele immunologie, met zijn lezing over “het emotionele DNA”.

In 2017 schreef Pierre er een boek over: hoe positieve en vooral negatieve gevoelens een onvoorstelbaar sterke werking hebben op het ontstaan en het verloop van allerlei ziektes. Die invloed kan zo sterk zijn omdat het de expressie van ons DNA voor een deel bepaalt. Dus als wij ons heel vervelend voelen dan worden bepaalde stofjes in ons lijf meer aangemaakt. Of juist minder. Hoe enorm de consequenties daarvan kunnen zijn legt Pierre Capel in zijn boek goed uit. Wie Pierre een beetje heeft gevolgd de laatste jaren weet dat hij dat kan als geen ander, goed geschreven en onderbouwd met een groot aantal wetenschappelijke publicaties.

Lees meer

2025/03/11 14:21